Get your own Digital Clock

16 April 2011

Poco-Poco???

gambar hiasan
helloo sumer... happy saturday..

arini leeya nak cter sal poco-poco larh.. bru2 ni, kat akhbar malay mail ade tulis yg pihak Kerajaan Mufti Perak telah mngeluarkan fatwa yg tarian poco-poco dharam kan.. x dinafikan. mse awl2 tau psl tarian nie dlu2, leeya pon suke sgt dgn tarian ni.. tp ble dgr khabar yg step2 dlm tarian poco-poco ni menyerupai tanda salib, leeya trus rs cam nak ban je tarian neh.. n leeya sokong 100% dgn fatwa yg dkluarkan oleh kerajaan negri Perak neh..

dfahamkan. ade few reasons yg mnyebabkan tarian nie dharamkan..
1) tdapat unsur Kristian
2) kpercayaan agama mlalui pemujaan roh di Jamaica

tp, leeya sdiri pon xdpt nk pasti sjauh mane kbenarannye mngenai asal usul tarian poco-poco nih.. it's better kalu bnde tu cam pasti xpasti jek baik kite elakkan jer.. xpsal2 bdose plak kan kalu kte buat smthing yg myerupai agama org lain.. Nauzubillah..

"Dari Ibn Umar R.A berkata : Bersabda Rasulullah S.A.W : Barangsiapa yang menyerupai satu satu kaum, maka ia telah menjadi golongan mereka". HR Ahmad, Abu Daud dan at Tabrani

Jadi, hamba mohon Ya Allah, ampunkanlah dosa2 kmi, peliharalah hati2 kmi, tetapkan dan tingkatkanlah iman2 kmi, dan jauhilah kmi dr dosa dan maksiat.. Amiiinnnn...


No comments:

Post a Comment