Get your own Digital Clock

01 June 2011

Tarif Elektrik Naik

hai hai kawan2 sumer.. selamat datang ke bulan Jun. moga hari2 kite yg mendatang nie akan lebih baik daripada hari2 yang semalam okeh.. tentu sahabat2 1 Malaysia leeya  nie dah tau mengenai kadar tarif elektrik yang dah naik nie kan.. kenaikan 7.12 peratus secara purata..wahhhhh! so, di kesempatan nie leeya nak kongsikan few tips yang boleh kite ikot utk menjimatkan penggunaan elektrik.. wlaupon xbanyak, but at least kalau kite selalu amalkan, means banyak jugak la dapat kite jimat kan.. btol x?? ok, semalam, kat Buletin Utama @TV3 die ade kongsikan tips2 utk menjimatkan elektrik.. 
antara tips yang leeya dapat grab:~



1. Iron baju seminggu sekali jek utk baju2 yg dipakai selama seminggu.

2. Jangan terlalu kerap bukak tutup pintu peti sejuk. so kalau nak amik barang, amik je banyak2
on the same time yek!
3. Jangan cepat2 masukkan makanan or masakan yg panas direct ke dlm peti sejuk. tunggu di cool
sendiri dulu ikot suhu bilik, baru masukkan okeh!

ala, banyak lagi tips2 simple yang boleh kite buat. for example, matikan suis lampu and kipas kalau dah xde orang. itu common tips la, tp most people ignore jek bende2 simple mimple yang mcm tue kan.. so, be more prihatin okeh lepas nie.. renung2 kan lah and selamat beramal. wassalam.

1 comment:

  1. tips yg sgt membantu..hehehehe...thanks yaa..

    http://zackemir.blogspot.com/

    ReplyDelete