Get your own Digital Clock

21 November 2010

Yang Tersirat...


Yang Tersirat... ni adalah tjuk drama yg tlah dtayangkan kat tv2 pd 20hb November..
sygnya, aku xdpt tgk crita ni.. tp kwn aku yg crita kat aku.. touching sguh.. aku yg dgr kwn aku cte ni pn dah rs sebak.. crita psl pngorbanan sorg IBU.. bsempena dgn hari raya Aidiladha ni kan.. so hrp, smua org dptla amik iktibar dr kisah ni.. Slamat mmbaca...

Ada sorg ibu ni mmpunyai 3 org ank lelaki.. yg bgsu ni ank angkat dia.. dsbbkan pnah accident, ank angkat dia tu tempang kaki.. tp c ibu syg kat dia mcm dia sygkan ank2 kandung dia.. ank 1st ni keje quite hbat.. sorg yg lmbut hatinya. tp c istri tu style loaded n queen cntrol skit.. xsuke balik kampung jumpe c ibu mertua.. ank 2nd die plak keje kat bndar jgak.. sorg yg quite kras kpala skit.. wife die sorg yg lmah lmbut. wlpn dh pjuk2 husben die utk balik kg, husben die ttap bkeras xnak balik ke kg.. ank angkat die yg ke3 plak tggal bdekatan dgn rmhnya..

tiba detik n waktunya, c ibu ingin sgt mjejakkan kaki di Tanah Suci Mekah.. mlangnya, duit simpanannya msih kkurangan lebih kurg Rm1000.. c ibu pergi ke bndar utk btemu dgn ank sulungnya utk mminta bantuan.. apbila smpai d bndar, c istri kpada ank sulungnya tdk mjemputnya d stesen bus spt yg djnjikan.. akhirnya, ank slungnya sdiri yg mjemput ibunya..

sesampai c ibu d rumah ank sulungnya, c ibu mnceritakan hal yg sbenar bhwa dia mmerlukan sdikit wang utk mcukupkan wang nye utk ke Tanah Suci.. wife kpd ank sulung tdgr pbualan suami dgn ibu mertuanya.. wife tu trus warning husbennye spya jgn mmbntu c ibu krn mreka mmerlukan wang utk plaburan mlancong ke UK.. c ibu dgn sdih, pulang ke kg..

apbila smpai d kg, ank sulungnya mnelefon ibunya dan btanya,
"knp ibu pulg xbgtau?"

tnpa smpat c ibu mjwb, ank ke2 nya mrampas tlefon bkata dgn kasar,
"yg ibu cpat trasa n snstif sgt ni knp?"

c ibu dgn sdih mletak tlefon tsebut tnpa bicara.. ank angkatnya tlah mmbntu ibu tsebut utk mcukupkan wang ke Tanah Suci dgn bntuan wang insuran akibat dia accident.. c ibu amanahkan ank angkat tsebut spya tdak mceritakn kberangkatannya ke Tanah Suci..

ttapi, c ank angkat tsebut mnelefon ank2 kndung ibu tsebut n mminta mreka pulang mmohon maaf kpd ibu mreka.. sbaliknya, ank angkat tsebut dmarahi,
"kalu bkn ibu kami yg kutip ko, ko pasti dah hdup mrempat"

smasa c ibu berada d Tanah Suci, istri kpd ank keduanya tlah bmimpi bruk ttg ibu tsebut.. dia mminta suaminya pulg ke kg utk bjumpa c ibu.. tp suaminya enggan bbuat dmikian.. ssungguhnya Allah itu Maha Besar, ank ke2 nya tlibat dlm kmalangan n mnyebabkan ptah kaki.. manakala c ank sulung pula tlah dtipu n hlg RM15,000 dlm plaburannya utk ke UK..

maka, 2 bradik tsebut pun pulg ke kampung utk mmohon kmaafan drpd ibubpa mreka..
tkedu mreka apabila d khabarkan oleh c ank angkat bhwa ibu bpanya tlah ke Tanah Suci.. mreka brasa sgt sdih..

hari yg djnjikan tlah tiba.. sbuah kereta yg mghantar jmaah haji pulg dr airport ke rumah msing2 tba d rumah ibu mreka d kg tsebut.. klihatan bpanya bsama sorg wnita (kwn c ibu) trun dr knderaan tsebut.. wnita tsebut mghulurkan 3 naskhah Al-Quran utk 3 bradik itu smbil bpesan,
"Allah lbih sygkan ibu kamu.. Dia tlah titipkan Al-Quran ini utk stiap org sbg panduan spnjang hayat.."

p/s: sbg sorg ank,
1) kta haruslah mntaati ibu bpa kta
2) jgn bkasar dgn mreka,
3) jgn mninggikan suara
4) stysa mdoakan ksjahteraan mreka..

ampun maaf dpinta jkalau cerita ini dtokok tambahkan.. sama2 lah kta mngambil iktibar dr kisah ini.. hrgailah ibubpa kta smentara mreka msih hdup.. salam aidiladha..


2 comments:

  1. saya rasa kalau saya tgk cita tuh mesti saya pun nanges2 jugak. :)

    ReplyDelete
  2. yep2.. btol tu.. sy yg dgr kwn sy vte pn da rs touching.. btw, tanx 4 reading! =)

    ReplyDelete