Get your own Digital Clock

19 July 2011

Marah!

morning semua.. 

leeya nak kongsi tips sikit lah dengan korang semua. tadi, ustaz tue bercerita tentang salah satu cara nak budak-budak dengar cakap kite.. 

cara yang terbaek adalah dengan meMARAHi kanak-kanak tersebut dengan HATI. bukan mengikut EMOSI.. kerana, apabile kite MARAH diorang dengan HATI, nasihat dan teguran yang kite sampaikan itu akan lebih tersemat di HATI anak-anak tersebut.. 

so, tak hairan lah walaupun kite MARAH camne sekalipun, the kids akan tetap sayang kite and bagi banyakkkkk hadiah mase hari guru.. (kate ustaz tue).. kelakar kan.. tapi, jangan main-main, nasiihat bergune tu.. hihi.. jom kite ke kelas memberi ilmu kepada adik2 leeya..

10 comments:

  1. betul. marah tu kan tanda sayang. :)

    ReplyDelete
  2. nice sharing..thanks ye!

    p/s:salam kenal singgah sini dan follow.jemput ke blog saya.

    ReplyDelete
  3. cm mane nak marah dgn hati?? susa gak tu. huu

    ReplyDelete
  4. fa-in: setuju! ;)

    amy: you're welcome ;)

    ms z: itu lah.. susah kan nak diffrentiate antara hati dan emosi.. maybe, kene istigfar byk2 lah. so that kite leh mara dgn tenang ;)

    ReplyDelete
  5. marah bukan kebencian . tapi tanda sayang

    nice entri :)

    sukesuke

    ReplyDelete
  6. leeya..ni marah ngan hati sbb nak hadiah banyak dri anak murid la ya,hahahahha

    ~sukar sebenarnya nak buat..lebih2 lagi skrg, macam2 jenis stress ada,hehe. apapun, segalanya boleh diusahakan.. praktis skit2 macamna nak marah dengan hati..kelak, lama2 jadi sebati dalam diri :)

    ReplyDelete
  7. betu lar tu... akak kalau marah adik2 akak kalau beremosi derang bukan nak takut..tapi kalau marah 'elok2'.. derang lebih lembut hati..:)

    ReplyDelete
  8. ini belog saya: betol3.. sebab tue lah kene marah dengan hati.. hehe. tenkiu..

    tyntha: ops! kantoii sudaa.. hehe. yer2, kite kene cube lah.. maybe kene istigfar byk-byk kalau rs nak marah.. kalau ikut emosi tue mungkin hasutan syaitan kan.. huhu

    aty: betol akak.. kadang2 budak2 nie kene berlembut. kalau x, derang rase nak rebel and memberontak jek kalau cara kite marah derang xbetol. huhu

    ReplyDelete
  9. heee..btl2,kite tgur ksalahn org 2 tnde die kite syg kat die..kan3???hihi

    ReplyDelete
  10. iyer nurani.. kalau kite benci dengan seseorang tue, mesti kite da ignore die da.. kan.. hehe. ;)

    ReplyDelete